LDL-colesterolul. De ce îl numim “colesterolul rău”?

Toată lumea ştie de colesterolul bun şi colesterolul rău. Prin reviste sau pe site-uri ne este recomandat să ne ferim de LDL-colesterol. Dar de ce? Ce face el rău spre deosebire de HDL-colesterol?

LDL înseamnă Low Density Lipoprotein, iar valorile acestuia în sânge ar trebui menţinute sub 50 mg/dl. Atenţie! Nu contează dacă sunteţi „graşi” sau „slabi”, LDL-colesterolul poate fi mărit oricum.

atherosclerosis-1Dar ce face acest LDL-colesterol?

Principala problemă la care conduce acest tip de colesterol este ateroscleroza (ateromatoza). Împreună cu alte lipide, acesta se va depune strat cu strat pe suprafaţa internă a vasului (intima vasului) formând placa de aterom. Ulterior placa de aterom determină necroza peretelui arterial către medie, suferind procese de fibrozare şi precipitări calcare.

Placa de aterom va îngusta lumenul vasului, ceea ce va conduce la o hipoxie in teritoriul deservit de vasul respectiv.

Cea mai gravă consecinţă, însă, este tromboza (formarea unui cheag de sânge pe peretele intern al vasului), fiind unul dintre cei 3 mari factori favorizanţi:

  • leziunea parietală – aici intrând ateroscleroza, inflamaţia peretelui (arterită, flebită, endocardită), acţiunea unor toxine microbiene, agresiuni chimice sau hipoxia
  • modificările de flux sanguin: staza (când este vorba de tromboza venoasă) ce poate apărea într-o insuficienţă cardiacă, varice; HTA
  • hipercoagulabilitatea sanguină

dvtConsecinţele trombozei

Sunt foarte grave. Poate duce la ischemie incompletă, conducând la leziuni de tip degenerativ (de exemplu, atrofie) sau la ischemie completă care se instalează complet şi duce la infarcte (în funcţie de localizare, pot exista: infarct renal,  pulmonar, cerebral, miocardic etc). Pe de altă parte, dintr-un tromb se pot forma emboli, care vor conduce de asemenea la infarcte.

Pe scurt, dacă avem LDL-colesterolul crescut vom ajunge să avem ateroscleroză şi să dezvoltăm mari şanse de a face tromboză, suportând astfel toate consecinţele date de aceasta.

Astfel, putem corela aterosleroza cu bolile cardiace şi complicaţiile lor.

Iar acum măcar ştim de ce LDL-colesterolul este poreclit şi „colesterolul rău”.

About these ads

19 thoughts on “LDL-colesterolul. De ce îl numim “colesterolul rău”?

  1. Buna ziua, as vrea un sfat in urma analizelor valorile la colesterol HDL este 46.0 si colesterol LDL este 187.0 ce ma indrumati pe viitor sa fac sau cum sa procedez sa ajung la valorile normale .multumesc

    • Buna ziua, Viorel

      Incercati sa eliminati din stilul de viata factorii predispozanti pentru modificarea valorilor colesterolului, tintind o valoare a LDL colesterolului < 130 mg/dL. Daca situatia actuala persista si dupa modificarea stilului de viata, adresati-va medicului. Ar putea fi necesara introducerea unei terapii medicamentoase.
      Asadar:
      1) faceti mai multa miscare fizica.
      2) mancati cat mai sanatos (fara fast-food si gata preparate, avand o dieta care sa respecte piramida alimentelor: 1) apa, 2) fainoase, inclusiv orez, 3) fructe, legume, 4) lactate, in proportia cea mai mare, si abia apoi 5) carne, peste, oua, 6) grasimi,dulciuri).

      Sanatate!

  2. Buna ziua,

    In urma unor anazli am primit urmatoarele rezultate ingrijoratoare:
    Colesterol total = 256.4 [120 – 200]
    Colesterol HDL = 43.2 (40 – 60)
    Colesterol LDL = 193.4 [60 – 100)

    Mentionez ca am 27 ani, 184 cm si 80 kg, nu obisnuiesc sa mananc gras, nu consum decat foarte rar prajeli, nu mananc mancare tip fast food decat foarte rar.
    Va rog sa imi comunicati pasii de urmat pentru a ajunge la valori normale.

    • Bună ziua,

      Verificaţi din nou ce anume din dieta dvs. ar putea influenţa valorea crescută a LDL colesterolului. Aveţi în vedere şi reevaluarea periodică a nivelului colesterolului. În cazul persistenţei unor valori mari sau a unei tendinţe ascendente, adresaţi-vă medicului dvs. de familie.

  3. Colesterol LDL =300mg/dL Pentru acest rezultat, ce recomandati?Multumesc anticipat.
    Conform NCEP ATP III:
    – optim: < 100
    – optim la limita: 100-129
    – borderline crescut: 130-159
    – crescut: 160-189
    – foarte crescut: ≥ 190

    • Bună ziua,

      Valoarea LDL colesterolului trebuie corelată cu starea dvs. generală şi a altor analize. Cel mai bine ar fi să vă adresaţi medicului dvs.

  4. Clesterol total 209; LDL colesterol 153. Nu stiu ce sa cred.
    In principiu nu poate sa fie decat o chestiune de gene mostenite.
    Nu manac unt de ani de zile, nu mananc porc, vita decat din an in paste, nu mezeluri, carnea obisnuita din meniul meu este de pasare sau peste.

  5. Bună seara,am colesterolul total 332 mg-dl.LDL este 250,6 ,HDL este 61,9.Mănânc restricţionat,am 49 de ani,62 kg,nu fumey,nu consum alcool,duc o viaţă corectă.De ce am acest colesterol_

  6. Bună ziua,
    Analizele făcute astăzi au arătat HDL = 46 şi LDL = 155, raportul dintre ele fiind 3,36, ceea ce înseamnă un risc moderat pentru dezvoltarea unei boli coronariene. Ce îmi recomandaţi? Vă mulţumesc anticipat!

  7. Valorile prezentate de dv nu sunt alarmante, DAR cer o doza de atentie in plus! Incercati sa va reglati in primul rand alimentatia, sa eliminati grasimile saturate (unt) si pe cele animale (de preferat pestele in locul porcului).
    Aceste valori pot fi reglate din alimentatie si este mai bine sa nu treceti direct la medicatie.
    Daca totusi doriti sa luati ceva, cautati la plafaruri hipocolesterolemiante.

  8. Buna ziua

    Ma apuca disperarea ,deoarece sotul meu este dupa un infarct miocardic acut,fara sa fi avut vreo boala inainte sau macar ceva semne care sa ne fi dat de gandit ca ar exista o problema in sensul asta,iar de atunci a trecut la un regim alimentar constand in peste(somon),piept de pui si de curcan si garnituri cartofi,pilaf,fasole etc toate gatite fara prajeli si ulei ..in tigai speciale .. acum dupa 4 luni la analize colesterolul era marit 256,iar LDL178,40…Ce Dumnezeu nu merge ca lumea?? cum ar trebui sa procedam?Poate ne ajutati cu un raspuns .Multumesc

    • In China, un medic este considerat bun daca reuseste sa invete oamenii din jurul lor ce inseamna prevenirea bolilor. Este pacat ca in Europa, desi ne consideram civilizati, nu aplicam cunostintele de profilaxie si ajungem sa ne tratam cand este abia prea tarziu. O modificare moderata a comportamentului nostru in ceea ce ne priveste sanatatea ar putea face o diferenta enorma. E doar un efort de vointa….

    • Cel mai bun tratament in acest caz este regimul alimentar: fara prajeli si fara grasimi animale, in principiu. In acelasi timp este bine sa iti controlezi tensiunea arteriala, sa ai grija in ceea ce priveste stresul si incearca sa faci sport (moderat).

Lasă un comentariu

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s