Fumatul dăunează grav sănătăţii!

Da, fumatul duce la îmbătrânire prematură, favorizează apariţia ridurilor, are efecte dramatice asupra sistemului nervos, dublează riscul apariţiei infertilităţii la femei, creşte tensiunea arterială şi creează dependenţă. Şi toate acestea nu sunt decât o parte din efecte.

Dar să începem cu începutul. În lume există aprox. 1,1 miliarde de fumători, 800 de milioane fiind numai în ţările în curs de dezvoltare. 5,4 milioane mor anual tocmai din această cauză. De ce? Poate pentru că o ţigaretă conţine în jur de 4.000 de substanţe, peste 60 dintre ele fiind cancerigene. Pentru că nu ştim, sau nu ne pasă, că la fiecare fum ne otrăvim cu nicotină, gudroane, cianură, butan, amoniac, eugenol, monoxid de carbon si poloniu 210.

Nicotina este o substanţă care trece de bariera hemato-encefalică (acea barieră care împiedică majoritatea factorilor nocivi să ajungă în creier), stimulează neuronii piramidali din stratul 4 din cortexul prefrontal, strat implicat în legături cu rol critic în atenţie.

Efectele fumatului sunt observate datorită activării adrenalinei, creşterii nivelului dopaminei şi stimulării sistemului nervos central. Şi deşi am putea simţi o plăcere de moment, trebuie să fim conştienţi că produce tahicardie, creşte presiunea sangvină şi nivelul glucozei în sânge.

La aceste aspecte mai adăugăm şi că oxigenul nu mai este transportat aşa cum ar trebui datorită compuşilor stabili pe care îi formează monoxidul de carbon cu hemoblobina. Eugenolul poate conduce la edem pulmonar, iar amoniacul la ulcer gastric.

Unde mai punem că poloniul 210 este o substanţă radioactivă? Bine, bine, ştim că 1g produce 140 watti de energie, dar nu ştiu dacă vreţi un cancer energetic.

Deci, până la urmă, ne place să fumăm. Chiar dacă este de 5 ori mai probabil ca un fumător să facă atac de cord. Chiar dacă şansele de a muri de cancer pulmonar sunt de 22 de ori mai mari.

Dar cel mai mult îmi plac efectele de la nivelul creierului. Pentru că nu îţi dai seama decât când e prea târziu. Am stabilit deja că afectează atenţia. Îţi afectează şi memoria, iar acesta poate fi un factor predictiv pentru demenţă. Fumând, îţi sunt afectate vasele, acestea rigidizându-se şi putându-se sparge mult mai uşor.

Se instalează dependenţa. Ce e interesant, e că s-a găsit o genă care spune cât de predispuşi la dependenţă (în general) suntem. Avem şi o zonă din creier responsabilă de aceasta.

În mod expres nu am vrut să vorbesc despre cancer. Asta scrie deja pe pachetele de ţigări. Dar nu băgăm în seamă că fumatul ne poate duce la un ulcer gastric destul de neplăcut sau că reduce resursele de vitamina C cu până la 30% (vit. C este un antioxidant puternic, important pentru păstrarea integrităţii ţesuturilor şi pentru un sistem imunitar eficient). Fumatul diminuează gustul, mirosul şi auzul, îţi demineralizează oasele, creşte riscul apariţiei diabetului (deja am menţionat că nicotina creşte nivelul glucozei în sânge), favorizează instalarea cataractei şi dăunează calităţii spermei.

3 gânduri despre “Fumatul dăunează grav sănătăţii!

  1. Pingback: 10 legi generale pentru sanatatea dumneavoastra « SheDoctor’s Weblog

  2. Nu sunt eu :))) Si stii cum se zice, fa ce zice popa nu ce face popa. Eu oricum nu fumez, imi place sa fiu nesanatoasa in alte feluri.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s