UE ia măsuri împotriva obezităţii infantile

Se estimează că 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali, dintre care peste 5 milioane sunt obezi. Situaţia continuă să se înrăutăţească: se prevede că numărul de cazuri va creşte cu aproximativ 400.000 în fiecare an.

Obiceiurile alimentare dobândite în copilărie se menţin, de obicei, şi la vârsta adultă, fiind transmise apoi generaţiei următoare. Majoritatea cetăţenilor europeni consumă deja prea puţine fructe şi legume – mai puţin de 400 de grame pe zi, cantitatea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – iar consumul scade la generaţiile mai tinere. Pornind de la această stare de fapt, Comisia Europeană are un nou plan destinat să încurajeze adoptarea de către copii a unor obiceiuri alimentare sănătoase.

Începând din 2009, Comisia doreşte să aloce fonduri europene pentru distribuirea gratuită de fructe şi legume în şcoli. Studiile realizate arată că, în cazul familiilor mai sărace, probabilitatea ca membrii acestora să consume zilnic cele cinci porţii de fructe şi legume proaspete recomandate este foarte mică. Distribuirea gratuită de produse sănătoase ar putea avea o influenţă benefică asupra regimului alimentar al copiilor provenind din medii defavorizate.

Costurile vor fi suportate, în mod egal, de UE şi de guvernele naţionale (proporţia fiind de 75/25, în cazul ţărilor mai puţin prospere). Contribuţia de la bugetul UE va totaliza aproximativ 90 de milioane de euro pe an. Programe similare de distribuire a laptelui în şcoli se aplică deja de peste 30 de ani. În cursul anului şcolar 2006-07. au fost distribuite 305.000 tone de lapte în şcolile din cele 22 de state membre ale UE. Articolul original (în engleză).

Comisia Europeană organizează pe 15 şi 16 decembrie 2008, la Bruxelles, o mare conferinţă referitoare la programul de distribuire a fructelor şi legumelor în şcoală, „Fructe la şcoală”. Această conferinţă reprezintă una dintre iniţiativele Comisiei în lupta împotriva obezităţii şi în promovarea stilurilor de viaţă sănătoase. Comisia a lansat, de asemenea, un apel pentru cele mai bune modele de bună practică ale programului european „Fructe la şcoală”. Mai multe detalii aici (în engleză).

Sursa: buletinul Eurodesk – Septembrie 2008.

Un gând despre “UE ia măsuri împotriva obezităţii infantile

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s