Măsuri de prim ajutor – TRAUMA

Primul ajutor reprezintă o serie de tehnici medicale simple pentru salvarea vieţii, pe care un om obişnuit poate fi antrenat să le folosească în situaţii de urgenţă medicală, înainte de intervenţia tehnicienilor în urgenţele medicale sau a doctorilor.

Înainte de a acorda cuiva primul ajutor, trebuie să ţineţi cont de:

– „cura te ipsum” (ai grijă de tine): evitaţi contactul direct cu fluidele pacientului (sânge, salivă), prin care se pot transmite diverse boli; dacă aveţi posibilitatea, folosiţi echipament de protecţie (măşti, mănuşi etc.);

siguranţa zonei: evitaţi acordarea primului ajutor în locuri cu trafic auto intens, pericol electric / termic / de prăbuşire etc.; dacă victima este într-o situaţie potenţial periculoasă, se recomandă mutarea acesteia într-o zonă sigură sau semnalizarea adecvată a perimetrului;

– „primum non nocere” (întâi să nu faci rău): evitaţi orice acţiune ce ar putea mai degrabă dăuna victimei decât să îi ajute.

Evaluarea primară – Nivelul de conştienţă

Scuturaţi victima cu grijă de umeri şi întrebaţi cu voce tare „Ce s-a întâmplat? Vă simţiţi bine?” sau solicitaţi-i să răspundă la comenzi ca de exemplu „Vă rog să deschideţi ochii!”.

Dacă victima răspunde sau se mişcă, deci este conştientă, se lasă în poziţia în care a fost găsită. Asiguraţi-vă încă o dată că nu este în pericol şi încercaţi să identificaţi motivul pentru care a ajuns în acea poziţie. Solicitaţi ajutorul medical calificat apelând 112. Verificaţi periodic starea victimei, până la sosirea echipei medicale.

Cum funcţionează 112?

* Apelantul formează 112.

* Dispecerul de serviciu primeşte apelul, moment în care îi sunt afişate numărul de telefon al apelantului şi adresa apelantului, locaţia de unde sună acesta.

* Dispecerul răspunde: 112. Ce urgenţă aveţi?

* În funcţie de natura urgenţei, apelul este redirecţionat spre Ambulanţă, Poliţie sau Pompieri.

Dacă sunaţi la 112, trebuie să anunţaţi: ce urgenţă aveţi; unde este urgenţa; unde vă aflaţi; de la ce număr de telefon sunaţi; cum vă numiţi.

ABCul resuscitării

Pentru evaluarea funcţiilor vitale, respectaţi următoarele etape:

Airway (căile aeriene) – eliberaţi căile aeriene prin înclinarea spre spate a capului accidentatului: aşezaţi o mână pe frunte şi cu două degete de la cealaltă mână ridicaţi mandibula, fără a închide gura accidentatului.

În cazul victimei inconştiente, este posibil ca limba să-i cadă în spate spre faringele posterior, blocând astfel căile aeriene superioare. Făcând o hiperextensie a capului şi ridicând bărbia, limba se ridică şi eliberează căile aeriene.

Eliberaţi gâtul de eventualele haine strânse. Îndepărtaţi orice cauză de obstrucţie evidentă din gură (dantură ruptă, proteze dentare rupte, salivă, sânge etc.). Nu pierdeţi timpul căutând obstrucţii ascunse.

Breathing (respiraţia) – păstrând căile respiratorii libere, ascultaţi, simţiţi şi observaţi dacă victima respiră adecvat. Aplecaţi-vă asupra victimei cu faţa către torace şi ascultaţi la nivelul cavitaţii orale a victimei zgomotele respiratorii, simţiţi daca există schimb de aer apropiind obrazul de nasul şi gura victimei, observaţi mişcările pieptului.

Pentru a decide prezenţa sau absenţa respiraţiei ASCULTAŢI, SIMŢIŢI şi VEDEŢI timp de minim 5-10 secunde.

Circulation (circulaţia) – verificaţi pulsul; acesta se poate simţi cel mai bine pe artera carotidă, care este situată în şanţul format de muşchiul sternocleidomastoidian şi mărul lui Adam. Degetele arătător şi mijlociu localizează mărul lui Adam şi alunecă lateral pe gât până se simte bătaia în vârful acestora. Pulsul poate fi palpat pe ambele părţi ale gâtului, dar niciodată în acelaşi timp. Aceasta etapă poate fi executată simultan cu verificarea respiraţiei, de asemenea timp de 5-10 secunde.

Următoarele situaţii pot interveni:

Victima nu respiră şi nu are puls

Prima măsură luată în acest caz este apelarea 112.  Apoi se începe resuscitarea cardio-pulmonară primară, cu ventilaţie artificială şi masaj cardiac extern executate succesiv.

În cazul în care sunteţi singurul salvator, raportul ventilaţie : masaj cardiac trebuie sa fie de 2:15, acest lucru repetându-se timp de un minut. În cazul în care există doi salvatori, raportul trebuie să fie de 1:5.  Se execută 10 cicluri, apoi se reevaluează pacientului.

Fiecare ciclu începe  şi se termină cu ventilaţia artificială.

Tehnica ventilaţiei artificiale

Îngenuncheaţi lângă pacient. Cu capul victimei în hiperextensie se menţine gura uşor întredeschisă cu o mână, în timp ce cu cealaltă se susţine fruntea şi se pensează nasul.

Inspiraţi profund aer, aşezaţi etanş gura pe gura victimei şi insuflaţi aer timp de 2-3 secunde, în acelaşi timp verificând dacă toracele se măse ridică. Fiecare respiraţie trebuie să fie suficient de puternică încât să determine mărirea volumului toracelui.

Păstrând capul victimei în hiperextensie, cu bărbia ridicată, îndepărtaţi-vă gura de gura victimei şi lăsaţi toracele pacientului să revină la volumul anterior.

Volumul de aer pe care îl insuflaţi este mai important decât ritmul în care îl administraţi.

Tehnica masajului cardiac extern

Îngenuncheaţi lângă victimă (care este poziţionată cu spatele pe un plan dur), faceţi două ventilaţii, după care localizaţi punctul de compresie, situat în partea inferioară a sternului:

Cu degetul inelar se porneşte din partea inferioară a rebordului costal, de-a lungul acestuia, până la apendicele xifoid (locul de mijloc unde se întâlnesc coastele). Ajunşi la acest nivel, aşezaţi mediusul şi arătătorul lângă inelar, apoi aşezaţi podul palmei celeilalte mâini tangent la cele două degete plasate pe piept. Aceasta este locul în care trebuie făcute compresiunile toracice. Aşezaţi mâna cu care aţi reperat apendicele xifoid peste mâna situată pe stern, fără ca degetele să se sprijine pe torace.

Cu coatele întinse, cu braţele perpendicular pe stern, linia umerilor  dumneavoastră fiind paralelă cu linia longitudinală a pacientului, faceţi compresiunile astfel încât să înfundaţi sternul cu o adâncime de aproximativ 4-5 cm (numărând cu voce tare „şi 1 şi 2 şi 3 şi 4 şi 5”). Frecvenţa compresiunilor externe trebuie să fie de 80-100/min.

Victima nu respiră, dar are puls

În acest caz prima etapă de acţiune constă în efectuarea unui număr de 10 ventilaţii artificiale, după care apelaţi 112, solicitând ajutor medical calificat. Apoi reevaluaţi starea pacientului şi acţionaţi în funcţie de ceea ce constataţi. În cazul în care situaţia a rămas nemodificată, continuaţi ventilaţia, verificând periodic pulsul pacientului.

Victima respiră şi are puls

Daca victima respiră şi are puls, dar este inconştientă, trebuie aşezată în poziţia laterală de siguranţă.

Îngenunchiaţi lângă victimă, apoi eliberaţi căile aeriene prin hiperextensia capului şi ridicarea bărbiei. Aşezaţi braţul cel mai apropiat al victimei în unghi drept faţă de corp, îndoind antebraţul în sus. Treceţi celălalt braţ al victimei peste torace, aşezând dosul palmei pe obrazul victimei.

Ridicaţi genunchiul victimei (cel opus faţă de salvator), tragându-l în sus şi menţinând piciorul pe pământ. Prindeţi cu o mână umărul opus faţă de salvator şi cu cealaltă mână genunchiul pacientului. Întoarceţi  pacientul lateral spre dumneavoastră; asiguraţi-vă că se sprijină pe genunchi şi pe cot, rearanjaţi capul în hiperextensie şi deschideţi gura.

Apelaţi 112, solicitând ajutor medical calificat. Apoi reevaluaţi situaţia şi supravegheaţi pacientul până la sosirea echipajului medical.

Anunțuri

3 gânduri despre “Măsuri de prim ajutor – TRAUMA

  1. Pingback: Stim sa salvam viata unui om? « Violeta Balan

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s