Ca sarea în bucate

Cercetătorii sugerează că s-ar putea ca motivul pentru care adăugăm mai multă sare în mâncare, fiind conştienţi că prea multă nu este bună pentru sănătatea noastră, să fie faptul că aceasta este un tonifiant pentru psihicul nostru.

Cercetătorii în psihologie comportamentală din cadrul Universităţii din Iowa susţin că sarea ar putea acţiona ca un antidepresiv natural.

Testele pe cobai au arătat că cei cu deficienţă de sare s-au sustras de la activităţile plăcute în mod normal pentru ei – acesta fiind un semn de depresie.sare

Experţii susţin însă că un regim hipersodat este legat de hipertensiunea arterială. Iar riscurile determinate de hipertensiunea arterială sunt „cu vârf şi îndesat”.

Agenţia Standardelor Alimentare din Marea Britanie a ajuns la concluzia că un adult normal nu ar trebui să consume mai mult de 6 g de sare pe zi. Statisticile arată însă o medie de consum de 8,5 g/zi, iar aprox. trei sferturi din aceasta provin din mâncărurile semi-preparate.

Revenind la cercetările noastre, psiholoaga Kim Johnson a declarat: „Lucruri care în mod normal ar fi fost plăcute pentru cobai nu au provocat acelaşi grad de eliberare, ceea ce ne conduce la concluzia că un deficit de sare şi pofta asociată cu aceasta poate induce unul din simptomele cheie asociate cu depresia.” Lipsa plăcerii în activităţile normal plăcute este unul din cele mai importante caracteristici ale depresiei psihologice.

De asemenea au fost semne că sarea ar putea crea dependenţă. Unul dintre acestea este folosirea unei substanţe chiar dacă este cunoscut faptul că ar putea fi periculoasă – în acest caz, oamenii sunt conştienţi de potenţialele efecte negative ale excesului de sare, dar consideră mâncărurile nesărate ca fiind fără gust şi continuă acelaşi regim nerestricţionat.

Echipa Universităţii din Iowa a mers mai departe cu testele şi a descoperit schimbări similare în activitatea cerebrală la şobolani expuşi la droguri şi la cei cu deficienţă de sare. „Aceasta sugerează că sarea de care avem nevoie şi poftele generate de aceasta pot fi legate de aceleaşi căi neuronale ca şi cele legate de consumul de droguri.”

Deci, prin această cercetare ne putem explica de ce consumăm PREA MULTĂ sare. Însă trebuie să fim conştienţi că micile animăluţe au avut aceste manifestări doar după ce aveau prea puţină în organism. Noi nu avem nici un motiv să o consumăm în exces, găsindu-ne scuze de tot felul. De altfel, 6 g reprezintă un aport suficient încât să nu intrăm în depresie. Trebuie doar să luptăm mai mult cu această dependeţă.

Sursa: BBC NEWS.

Reclame

2 gânduri despre “Ca sarea în bucate

  1. Eu cred ca e chestie de obisnuinta: ai mancat in ultima vreme cu mai multa / putina sare, ti-ai calibrat gusturile intr-un anumit fel. Vei cauta mancarea cam la fel cu cea cu care esti obisnuit.

    Eu de ex, a trebuit sa indur o variatie mai mare a concentratiei de sare din mancare (adica de la mancare mai nesarata la mancare normal de sarata). De aceea, pot sa mananc o mancare mai fara sare, una normal de sarata si chiar si una prea sarata (desi nu ma omor dupa astfel de incercari).

    Eu am alta intrebare: de ce sarea schimba complet gustul mancarii daca e pusa atunci cand mancarea e gatita? Adica daca mancarea a fost gatita fara sare deloc, va avea gust de mancare de spital indiferent daca pun o tona de sare in ea!

    • :)) Nu stiu. Asta tine de evidentierea gustului. La fel ca si cu zaharul. S-au facut teste si au descoperit ca fructele din care s-a extras zaharul nu mai aveau gust aproape deloc. Cand adaugau mai mut, aroma le era evidentiata din plin. Deci nah…
      Exact cum ai zis, tine de obisnuinta. Deci cei obisnuiti cu tonele de sare au primit o veste buna! 😀

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s