Dulce somn…

Poate nu ne amintim de fiecare dată ce visăm, dar trebuie să recunoaştem că visele sunt importante pentru noi. Foarte importante chiar! De câte ori un vis urât nu a stricat dispoziţia dispoziţia întregii zile?

Până acum am clarificat de ce avem nevoie de somn. Plus – am aflat de câteva metode soporifice. Cercetătorii germani au venit însă cu o altă idee: pot oare mirosurile plăcute să ducă la vise plăcute?

Pentru a răspunde la această întrebare, prof. dr. Boris Stuck din cadrul Spitalului Universitar Mannheim din Germania a făcut un experiment simplu: a expus 15 voluntari, în timp ce dormeau, la substanţe ce mimau fie mirosul de trandafiri, fie pe cel de ouă stricate. Substanţele erau neiritante pentru nas, astfel încât să nu trezească subiecţii, şi erau administrate la sfârşitul fazei REM a somnului, timp de 10 secunde, cu puţin înainte de a-i trezi.

Toţi pacienţii cărora le-au fost administrate mirosurile plăcute au relatat că au avut parte de vise plăcute, pe când cei care au simţit substanţele ce mimau mirosul de ouă stricate au fost exact la polul opus. Dr. Stuck a putut declara, deci, că mirosurile influenţează coloratura emoţională a viselor.

Echipa de cercetători vrea să urmărească în continuare dacă această metodă simplă poate ajuta la îndepărtarea coşmarurilor.

Concluzia însă este una simplă: dormiţi într-o cameră bine aerisită, fără mirosuri iritante sau neplăcute. Şi…ţineţi florile în dormitor. S-ar putea să visaţi mai frumos!

1144588_461514981

Lasă un comentariu