Coenzima Q10

1143366_13452272Când spunem coenzima Q10 (numită şi ubiquinonă), putem spune bine merci energie. Pentru că această substanţă secretată de celulele noastre este unul dintre cei mai importanţi catalizatori în formarea ATP-ului, forma sub care este stocată energia din organismul nostru.

Ce este coQ10?

Este o substanţă vitamin-like, liposolubilă, produsă în interiorul celulelor şi care se găseşte în special la nivelul mitocondriilor, unde au loc majoritatea proceselor de oxido-reducere. Cele mai mari cantităţi de coQ10 se găsesc în inimă, ficat şi sistemul imunitar. Resursele naturale de coQ10 sunt inima de vită şi pui, peştele, alunele şi nucile, spanacul şi broccoli.

Cum mă ajută coQ10?

Ubiquinona are funcţie antioxidantă, neutralizând efectele radicalilor liberi din organism şi prevenind procesul de îmbătrânire. Dr. Reiter M. şi Rupp K. au descoperit efectele acesteia asupra ADN-ului lezat oxidativ, leziune care este un factor de risc pentru generarea cancerului. Tot datorită funcţiei antioxidante, îmbunătăţeşte aspectul şi sănătatea pielii.

Cel mai citat efect este, însă, cel de îmbunătăţire a sănătăţii inimii. Studii încă din 1985 arată că pacienţii cu miocardopatie au nivelul coQ10 scăzut, iar guvernul japonez a aprobat de mult tratamentul cu coQ10 pentru această boală. De altfel, cei cu angină pectorală (care este datorată de un deficit de oxigen la nivelul muşchiului inimii), cei cu aritmii şi cei cu prolaps de valvă mitrală pot beneficia de evoluţii favorabile. Insuficienţa cardiacă congestivă este o altă afecţiune pe subiectul căreia dr. Stephen T. Sinatra a făcut cercetări, expunând rezultatele surprinzătoare în cartea sa „Coenzyme Q10 Phenomenon”.

1146371_45998662

Tot în cadrul sistemului cardio-vascular, ubiquinona reduce oxidarea colesterolului rău (LDL colesterol) şi scade nivelul colesterolului total seric, crescând totodată nivelul colesterolului bun (HDL)*. În acest mod, este prevenită apariţia aterosclerozei şi a complicaţiilor date de aceasta. Elasticitatea mai bună a vaselor şi normalizarea funcţionării miocardului conduc spre reglarea tensiunii arteriale.

* Aici intră în discuţie şi faptul că medicamentele cu statin care reduc colesterolul, reduc şi coQ10, putând provoca miopatie, miocardopatie şi afectare hepatică.

Dr. Mark Stengler citează alţi cercetători în cartea sa, Remediile naturiste ale medicului homeopat, afirmând clar: „orice acţiune întreprinsă pentru susţinerea sistemului imunitar poate fi de ajutor şi în lupa împotriva cancerului”. În 1944 un cercetător danez a administrat 300 mg coQ10 timp de 2 ani unor paciente cu cancer de sân în stadiu terminal. În finalul tratamentului, 6 din cele 32 de paciente intraseră în remisiune parţială, iar la alte două paciente tumorile au dispărut total. Pe de altă parte, coQ10 se presupune că protejează miocardul de efectele Adrimicynei, un medicament administrat în terapia cancerului.

CoQ10 este de asemenea extrem de utilă în bolile musculare în care există o epuizare a musculaturii scheletului, cum ar fi distrofia musculară sau diferite alte miopatii. Un studiu din 2002 arată că pot profita de tratament cu coQ10 cu rezultate încurajatoare şi cei cu maladia Parkinson.

Are reacţii adverse?

Extrem de rar au fost raportate tulburări ale tractului digestiv, inapetenţă, greaţă şi diaree. Nu se ştiu clar efectele asupra femeilor gravide şi dozele mari asupra copiilor mici.

Cu ce alte medicamente mai interacţionează?

Este bine să nu se administreze cu alte medicamente anticoagulante (în special Coumadin) şi cu graviola. După cum am menţionat mai sus, este bine să se administreze împreună cu Adrimicyna şi medicamentele cu statin.

Doze

Dozele de siguranţă sunt până în 300 mg, peste această doză recomandându-se administrarea numai sub supravegherea strictă a medicului. Preventiv, puteţi lua până în 100 mg zilnic. Respectaţi întotdeauna prospectul medical.

Reclame

7 gânduri despre “Coenzima Q10

  1. As dori sai dau un sfat doamnei LUMINITA , sperind in dumnezeu cred ca vom trece peste toate greutatile , stiu foarte bine ce insamna aceasta boala caci cu ia ma confrunt si eu, dar despre celule stem nici un medic din r moldova nu nu dau nici un raspuns

  2. sunt o mama disperata tocmai am aflat ca cei dai baieti sufera de distrofie musculara si vroiam sa intreb daca intr-adevar COQ10 este indicata in aceasta boala si cum trb administrata.As mai avea o rugaminte daca imi puteti indica medici care se ocupa cu tratarea acestei boli in jud.Moldova sau daca sunt clinici specializate in tara.Multumesc din suflet.

    • Trebuie sa fim un pic realisti, chiar daca o facem cu parere de rau, si sa constientizam ca aceste terapii sunt mai mult adjuvante, ele avand un efect terapeutic bland. Eu nu stiu daca este indicata CoQ10 in distrofia musculara, dar cred ca rau nu le faceti daca le dai baietilor dumneavoastra asa ceva. Singura terapie despre care am inteles ca ar avea un adevarat efect este cea cu celule stem, dar cu parere de rau nu va pot da mai multe detalii.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s