„Copil mort din cauza unei fracturi” – adevărul medical din spatele ştirilor

Un băieţel în vârstă de 9 ani a murit din cauza unei fracturi

Fapte (obţinute din mass-media): pacientul în vârstă de nouă ani se prezintă la medic pentru o fractură deschisă la antebraţul stâng. I se pune o atelă ghipsată şi este spitalizat pentru trei zile.

Înainte de a fi externat, i se face şi o radiografie care nu relevă nici o complicaţie ortopedică. Câteva ore mai târziu, mama pacientului observă că acestuia i se învineţeşte mâna, decizând revenirea la spital.

Medicii găsesc necesară amputarea mâinii. În ciuda măsurilor luate, pacientul face septicemie şi decedează.

Contextul medical

Două evenimente grave pot afecta circulaţia un membru afectat. Ambele pot fi cauzate şi de un ghips:

  1. Dacă circulaţia este complet întreruptă, apare gangrena, deci toate ţesuturile (inclusiv pielea) mor.
  2. Dacă se formează presiune în cazul unui spaţiu inextensibil, precum cel musculo-fascicular, se dezvoltă sindromul de compartiment, urmat de contractura ischemică Volkmann.

Ischemia partiala

De ce apare sindromul de compartiment?

În urma fracturii se produce un edem muscular ce determină o ischemie parţială în zonele în care muşchii sunt înconjuraţi de o fascie strânsă (precum antebraţul sau gamba). Practic, muşchii se umflă şi apasă vasele de sânge. Acest fenomen poate determina singur apariţia sindromului de compartiment, dar este cu atât mai mult favorizat de un bandaj strâns.

Sindromul apare cel mai des la antebraţul copiilor, în fracturile de antebraţ sau cele supracondilare, dar poate apărea şi în fracturile tibiale, în afectarea muşchilor tenari sau în dislocările de cot sau genunchi etc.

Sindromul de compartiment este un dezastru ce poate fi prevenit

Măsurile de prevenire includ ţinerea sub supraveghere a pacientului, pentru a observa imediat apariţia semnelor precoce (cei patru „P”):

  • durerea ischemică („pain” în engleză); spre deosebire de durerea banală post-fractură, care este medie şi descrescătoare, durerea ischemică este severă, crescând treptat în intensitate;
  • parestezie;
  • paloare;
  • paralizie.

Printre semnele critice se numără şi membrul rece, edemaţiat, hipoanestezic, cu impotenţă funcţională. Prezenţa pulsului periferic nu exclude sindromul de compartiment.

Profilaxia sindromului de compartiment cuprinde şi evitarea manevrelor bruşte de reducere în focar, evitarea ghipsurilor ocluzive, tratamentul intens cu antiinflamatoare, vasodilatatoare, antibiotice, anticoagulante, antispastice sau la nevoie îndepărtarea aparatelor ghipsate.

Tratament

Sindromul de compartiment acut este o urgenţă medicală ce necesită tratament chirurgical imediat, pentru a scădea presiunea de la nivelul zonei afectate (fasciotomie). Complicaţiile includ contractura ischemică Volkmann sau suprainfecţia.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s